Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Folna kiselina – zašto je važna u trudnoći?

Home  /  Novosti   /  Folna kiselina – zašto je važna u trudnoći?

Folna kiselina – zašto je važna u trudnoći?

Folna kiselina (pteroilglutaminska kiselina) ili vitamin B9 je jedan od kompleksa B vitamina koja se u organizmu apsorbira preko enzima sluznice dvanaesnika, važna je za sintezu DNK te samim time i za funkciju svih stanica organizma.

Folna kiselina ima važnu ulogu u razvoju ploda, posebice u prvim tjednima trudnoće kada se razvija živčana (neuralna) cijev bebe. Od iznimne važnosti je i njezina uloga u stvaranju crvenih i bijelih krvnih zrnaca unutar koštane srži što ju svrstava među esencijalne komponente za prenatalni period. Unos adekvatne količine folne kiseline osigurava brz razvoj stanica placente (posteljice) i normalan razvoj embrija te pomaže u smanjenju rizika od anemije i određenih srčanih mana.

Smanjena razina folne kiseline u organizmu može dovesti do oštećenja živčane cijevi koja se mogu javiti u ranoj fazi formiranja embrija i stoga je posebno važno na vrijeme osigurati optimalnu razinu folne kiseline u organizmu.

Koje namirnice sadrže folnu kiselinu?

Prirodni izvori folne kiseline su: lisnato zeleno povrće, brokula, kelj, grašak, naranča, limun, jagoda, banana, dinja te orašasti plodovi. Danas na tržištu postoje i razni proizvodi obogaćeni folnom kiselinom – tjestenine, žitarice, kruh.

Potreba za nadomjescima

U trudnoći je potreba organizma za folnom kiselinom povećana, pa iako se zdravo i uravnoteženo hranimo, ne možemo biti sigurni unosimo li u organizam dovoljnu količinu. Suplementi nam osiguravaju adekvatnu količinu dodatnih vitamina i folne kiseline kako bismo svoj organizam pripremili za buduću trudnoću i normalan razvoj ploda.

Preporučena doza folne kiseline je 400 mcg dnevno. Ukoliko planirate trudnoću a kako bi se tijelo pripremilo na začeće, preporučuje se uzimanje suplemenata mjesec dana prije. Neki stručnjaci trudnicama preporučaju 600 mcg dnevno. Svakako, važno je ne prekoračiti dozu od 1000 mcg dnevno osim ukoliko liječnik nije tako savjetovao.

Redovitim unošenjem adekvatne količine folne kiseline prije i tijekom trudnoće, uz konzultacije o dozi sa vašim liječnikom, osigurajte dovoljno ovog esencijalnog nutrijenta za sebe i svoju bebu.