Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Važnost nadopune prehrane u trudnoći s dodatcima prehrani

Home  /  Novosti   /  Važnost nadopune prehrane u trudnoći s dodatcima prehrani

Važnost nadopune prehrane u trudnoći s dodatcima prehrani

Zdravi životni stil prije trudnoće, koji podrazumijeva balansiranu prehranu i tjelovježbu, te dovoljni boravak na otvorenom i dovoljno izlaganje suncu, priprema buduću majku za zdravu trudnoću i omogućuje pravilan rast i razvoj embrija i fetusa.

Tijekom trudnoće u tijelu trudnice događa se niz fizioloških i psiholoških promjena koje omogućuju prilagodbu organizma trudnice na rast i razvoj ploda.

Javlja se povećana potreba za hranljivim nutrijentima, vitaminima i mineralima koji sudjeluju u izgradnji tkiva fetusa i majke.
Majka je izvor svih hranjivih tvari neophodnih za normalan, zdrav rast i razvoj bebe, uključujući i imunitet.
Uravnotežena i raznovrsna prehrana majke, koja uključuje dovoljni unos esencijalnih vitamina i minerala je važna za razvoj embrija i fetusa i dugoročno utječe na zdravlje djeteta.

Međutim uobičajena prehrana majke često ne sadrži potrebnu količinu važnih vitamina i minerala potrebnih za zdravu trudnoću, a povećane majčine i fetalne nutritivne potrebe često dovode do razvoja deficita mikronutrijenata u trudnoći, koji mogu negativno utjecati na plod.

Korištenje prenatalnih vitamina prije trudnoće, tijekom trudnoće i dojenja, zajedno s dobro balansiranom prehranom, štiti od brojnih komplikacija koje mogu nastati kao rezultat nedostatka esencijalnih vitamina i minerala.

Koje su esencijalne, hranjive tvari prilikom planiranja trudnoće, u trudnoći i dojenju?

Mikronutrijenti obuhvaćaju skupinu vitamina i minerala, koji su potrebni organizmu u malim količinama, ali su izuzetno važni za normalno funkcioniranje, rasta i razvoja stanica.

Povećana potreba za određenim esencijalnim vitaminima i mineralima, kao što su folna kiselina, željezo i jod, se javlja već u prvih nekoliko tjedana trudnoće, te tijekom prvog tromjesečja, kada je razvoj i izgradnja stanica i tkiva embrija najaktivnija (faza organogeneze).

Folna kiselina je važan supstrat za stanične diobe i procese rasta. Dovoljan unos smanjuje pojavnost ozbiljnih urođenih mana, odnosno oštećenja neuralne cijevi. U nekim studijama je pokazano i smanjenje rizika za druga prirođena oštećenja ploda, uključujući prirođene bolesti srca i rascjepe nepca.

Zatvaranje neuralne cijevi se javlja 3-4 tjedna nakon oplodnje. Stoga, s unosom folne kiseline treba početi prije začeća kako bi se mogao postići optimalan preventivni učinak.

Uzimanje aktivnog oblika folne kiseline Quatrefolic® (vitamin B9), u preporučenoj dnevnoj dozi od 400 mcg, koji ne zahtijeva dodatnu transformaciju u organizmu pomoću enzima, već ga organizam može odmah koristiti, osigurava optimalnu koncentraciju folata u krvi.

Nedostatak željeza u trudnoći, može dovesti do anemije majke, što može negativno utjecati na rast ploda, te povećati rizik od prijevremenog poroda. Prema podatcima WHO, nedostatak željeza je jedna od najčešćih deficijencija mikronutrijenata u trudnoći, koja uzrokuje anemiju u 40% trudnica širem svijeta.

Dnevni dodatak joda od 100-150 mcg na dan osigurava pravilan razvoj fetalne štitnjače, te je nužan za razvoj mozga i živčanog sustava fetusa.

Vitamin D i kalcij su važni za pravilan rast i razvoj kosti i zubi djeteta.

Nedostatak vitamina D uzrokuje poremećaj mineralizacije kostiju, ali je povezan i sa zastojem u rastu fetusa, te s povećanim rizikom od razvoja hipertenzije i preeklampsije u trudnoći.

Omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u razvoju mozga i oka djeteta.

Prenatalni vitamini kao dodatci prehrani, zašto su važni?

Prenatalni vitamini predstavljaju specijalno dizajnirane formule koje sadrže optimalnu količinu potrebnih vitamina i minerala kroz sve faze trudnoće i dojenja.

Trudnoća je specifično razdoblje u životu svake žene u kojem su povećane nutritivne potrebe, te je povećana potreba za određenim esencijalnim vitaminima i mineralima, koji su važni za zdravu trudnoću, te pravilan rast i razvoj embrija/fetusa.
Često trudnice i buduće majke ulaze u trudnoću s određenim deficitom važnih vitamina i minerala koji se trebaju nadoknaditi.

Što možemo zaključiti?

Prehrana trudnice koliko god bila izbalansirana često ne sadrži potrebnu količinu važnih nutrijenata, vitamina i minerala.

Kako bi bili sigurni da konzumirate dovoljnu količinu esencijalnih vitamina i minerala u trudnoći i tijekom dojenja, stručne udruge preporučuju korištenje dodataka prehrani.

Korištenje dodataka prehrani uz balansiranu i kvalitetnu prehranu trudnice zadovoljava optimalne dnevne nutritivne potrebe i štiti od brojnih komplikacija koje mogu nastati kao rezultat deficita esencijalnih vitamina i minerala.

Gravidon A je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice i ploda, sadrži i probiotik koji jača imunitet majke, te đumbir koji dokazano ublažava učestalost mučnina i povraćanja u trudnoći.