Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Rizici od alergija kod beba/djece

Home  /  Novosti   /  Rizici od alergija kod beba/djece

Rizici od alergija kod beba/djece

Hoće li se kod vaše bebe razviti alergija? Koliko je genetska predispozicija značajna za razvoj alergije? Što možemo učiniti kako bismo prevenirali pojavu alergija kod beba i djece?

Alergijska stanja kod beba i djece su česta i u porastu. Ukoliko vi ili vaš partner imate neku od alergija, utoliko je veća vjerojatnost kako će ju vaša beba naslijediti. Iako je u obiteljima u kojima oba roditelja pate od alergija rizik od nasljeđivanja veći, vaša beba možda neće imati iste alergije kao vi ali može naslijediti sklonost ka razvoju alergija. Svakako, postoje načini kako kod vaše bebe umanjiti sklonost za razvoj alergije!

Je li genetska sklonost presudna za pojavu alergije kod beba i djece?

Prema nekim istraživanjima alergije prema nastanku možemo podijeliti na one genetski predisponirane (alergije kod roditelja i predaka) i stečene alergije. Beba može i ne mora naslijediti alergije od svojih roditelja ili predaka, može naslijediti sklonost ka alergijama i kod nje se može pojaviti neka sasvim druga vrsta alergije. Ukoliko bebini roditelji pate od alergija, utoliko se rizik za bebu podiže iznad prosjeka.

Kod djece koja ne posjeduju genetske predispozicije za razvoj alergija, vjerojatnost da će se alergija ipak pojaviti je 1:5. Na rani razvoj alergija uvelike utječe životna sredina kao i razni drugi čimbenici.

Koje su najčešće alergije kod beba i djece?

Najčešće alergije kod beba i djece su astma, ekcem, peludna alergija te alergije na hranu.

Što kada je u pitanju alergija na hranu?

Ukoliko svoju bebu hranite adaptiranom formulom, u dogovoru sa liječnikom pedijatrom možete ju zamijeniti uključujući jednu od hipoalergenih mliječnih formula sa medicinskom namjenom. Ukoliko je vaše dijete alergično na neku namirnicu ili hranu tipa jaja, riba, laktoza, u dogovoru sa pedijatrom gastroenterologom iz dječje prehrane isključite određene namirnice. Sa godinama, ovakva vrsta alergije se često povlači ili nestaje.

Kod ostalih vrsta alergije, potrebno je maksimalno isključiti alergene iz samog djetetovog okoliša i u dogovoru sa alergologom, možda uključiti terapiju lijekovima. Određena alergijska stanja kao što je astma, ekcemi, peludna alergija, etc., mogu se dalje razvijati te predstavljati ozbiljan problem i u odrasloj dobi.

Što možemo učiniti kako bismo prevenirali alergije kod beba i djece?

– Planska i kvalitetna prehrana i suplementacija u periodu trudnoće

Pojava alergijskih reakcija kod djece može se prevenirati i smanjiti pravilnom prehranom i dobrim imunološkim odgovorom trudnice u prvim mjesecima bebinog života (ukoliko majka doji). Dojenje je odličan poticaj za stvaranje dobrog imuniteta kod djeteta. Istraživanja su pokazala kako primjena određenih sojeva laktobacila tijekom trudnoće i prvih 6 mjeseci života novorođenčeta, može umanjiti pojavu simptoma ekcema za čak 50%. Znanstveno je potvrđeno kako dojenje osim ostalih blagodati koje donosi u život majke i bebe, suzbija i onemogućuje nastanak ekcema te se stoga preporučuje.

– Njega bebine kože

Pri higijeni i njezi osjetljive dječje kože, koristite samo provjerena i odabrana kozmetička sredstva te ih nanosite na zdravu i čistu kožu nakon kupanja. Imajte u vidu kako nisu svi proizvodi koje možete naći na tržištu (losioni, kreme, masti, ulja, puderi..) pogodni za svakodnevnu uporabu i mazanje cijeloga tijela. Bebinu kožu nužno je zaštititi od djelovanja sunčevih zraka i hladnoće.

– Higijena odjeće

Opredijelite sa za blage deterdžente (ekološke, ispitane i odobrene od referentnih institucija) i uvijek operite svu novu odjeću prije no što ju prvi put obučete svojoj bebi.

– Čistoća doma

Pri održavanju čistoće vašega doma nastojte ne koristiti agresivna kemijska sredstva i sukladno mogućnostima, radije odaberite ekološka sredstva za čišćenje ili ona na biljnoj bazi. Redovito prozračujte prostorije u kojima boravi vaša beba i benu nikada ne izlažite dimu cigareta.

GRAVIDON A

Gravidon A za trudnice i dojilje sa 12 vitamina, 9 minerala, najnovijom generacijom folata, đumbirom i probiotikom, osmišljen je kako bi pokrio skoro sve dodatne potrebe u prehrani koje ovaj izazovni period traži. Dodatak đumbira smanjuje pojavu mučnine, vraća energiju i podiže imunitet. Dodatna suplementacija probioticima pokazala se uspješnom u podizanju imuniteta budućih mama i beba, kao i u prevenciji atopijskog dermatitisa te zdravstvenih tegoba koje se iz njega mogu pojaviti u budućnosti.