Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Koje vitamine i minerale moraju piti trudnice?

Home  /  Novosti   /  Koje vitamine i minerale moraju piti trudnice?
Gravidon A dodatak prehrani za trudnice

Koje vitamine i minerale moraju piti trudnice?

Koje vitamine, minerale i oligoelemente trudnice obavezno moraju piti u trudnoći?

Opće je poznato pravilo da bi već i prije planirane trudnoće, buduće trudnice trebale piti najvažniji dodatak prehrani u trudnoći – folnu kiselinu, koja igra važnu ulogu u razvoju bebine neuralne cijevi, a koja na kraju postaje mozak i leđna moždina. No, što bi osim folne kiseline trebao imati dodatak prehrani za trudnice

Iznimno je važno da tijekom trudnoće žene svakodnevno u tijelo unose dovoljno sljedećih vitamina i minerala:

  • Željezo i magnezij
  • Mangan, Cink i Bakar
  • Vitamin D
  • Vitamine B
  • Vitamin B8 ili biotin
  • Vitamine C, D3 i E
  • Jod, Krom i Molibden
  • Selen

Osim toga, drugi dodaci poput Lactobacillus Rhamnosus sa 5 milijardi bakterija i đumbir, također mogu biti itekako korisni za zdravu trudnoću.

Važnost folne kiseline

Dobro je znati da folna kiselina pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i igra ulogu u sintezi DNK, što je važno za diobu i rast stanica, a preporuča se da žene konzumiraju najmanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno prije i tijekom trudnoće kako bi podržale zdravlje i razvoj svoje bebe.

Što pijenje vitamina zapravo donosi trudnici i njenom djetetu?

Pijenje vitamina tijekom trudnoće može osigurati da trudnica i njezino dijete dobiju bitne hranjive tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj. Vitamini igraju ključnu ulogu u podržavanju mnogih tjelesnih funkcija i mogu pomoći u sprječavanju nedostataka koji bi mogli imati negativan učinak na zdravlje majke i djeteta.

Folna kiselina tako pomaže u sprječavanju urođenih mana u bebinom mozgu i kralježnici i važna je za pravilan rast i razvoj fetusa, željezo pomaže u sprječavanju anemije i osigurava bebi dovoljnu opskrbu kisikom, vitamin D podržava rast i razvoj bebinih kostiju i zuba i pomaže u sprječavanju nedostataka koji mogu dovesti do rahitisa, dok vitamin B12 podržava pravilan razvoj mozga i živčanog sustava kod bebe i važan je za mentalno i emocionalno blagostanje majke.

Važno je napomenuti da uzimanje vitaminskih dodataka tijekom trudnoće može pomoći u sprječavanju nedostataka, no također je važno imati uravnoteženu prehranu koja osigurava niz drugih esencijalnih vitamina i minerala. Žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti trebaju se posavjetovati s liječnikom kako bi se utvrdile njihove individualne prehrambene potrebe i odgovarajuća doza vitamina i minerala, a što će biti vidljivo i iz krvnih pretraga.

Koji je dodatak prehrani najkompletniji za trudnice?

Najkompletniji dodatak prehrani za trudnice ovisi o njihovim individualnim prehrambenim potrebama i zdravstvenom stanju. Uravnotežena prehrana koja uključuje raznovrsnu hranu bogatu hranjivim tvarima najbolji je način da se zadovolje prehrambene potrebe rastuće bebe i osigura zdravlje majke. Ako kod vas postoji neki nedostatak, liječnik će vam sigurno  preporučiti dodatno pijenje određenih vitamina i minerala.

U velikom broju slučajeva to može biti nedostatak željeza, čije pijenje zatim pomaže u sprječavanju anemije i osigurava bebi dovoljnu opskrbu kisikom. Također kod nekih trudnica može postojati nedostatak vitamina D, čije pijenje će zatim podržavati rast i razvoj bebinih kostiju i zuba i pomoći u sprječavanju nedostataka koji mogu dovesti do rahitisa. Gravidon je dodatak prehrani koji u sebi ima sve vitamine, minerale, oligoelemente i dodatne sa sastojke koji drugi dodaci prehrane u trudnoći nemaju te je tako prepoznat kao najkompletnija suplementacija u trudnoći.

Važno je razgovarati s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani tijekom trudnoće kako biste odredili pravu dozu i osigurali da dodaci odgovaraju vašim individualnim potrebama i zdravstvenom stanju. Neki dodaci prehrani, uključujući biljne lijekove i dodatke vitamina i minerala u visokim dozama, mogu biti štetni za bebu u razvoju, stoga je neophodno potražiti savjet liječnika prije njihove uporabe. Provjerite sastav dodatka prehrani u trudnoći Gravidon i uvjerit ćete se u najkompletniju suplementaciju >> gravidon.hr/sastav, a svoju kutijicu naručite na behappy.hr/trgovina