Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Postporođajna depresija – novo istraživanje koje preporučuje pijenje Lactobacillus Rhamnosus tijekom trudnoće

Home  /  Novosti   /  Postporođajna depresija – novo istraživanje koje preporučuje pijenje Lactobacillus Rhamnosus tijekom trudnoće
probiotik u trudnoći

Postporođajna depresija – novo istraživanje koje preporučuje pijenje Lactobacillus Rhamnosus tijekom trudnoće

Lactobacillus rhamnosus HN001 probiotički je soj bakterija koji se obično koristi za poboljšanje zdravlja crijeva i poboljšanje imuniteta. No, tijekom 2017.godine napravljena je studija koja je pokazala da primjena ovog probiotik u trudnoći može smanjiti rizik od postpartalne depresije i anksioznosti (gravidon.hr/studije/)

Nekoliko studija je provedeno kako bi se ispitao učinak primjene Lactobacillus rhamnosus HN001 u trudnoći na postpartalnu depresiju i anksioznost. U jednoj randomiziranoj kontroliranoj studiji, trudnice koje su uzimale ovaj probiotik imale su značajno manji rizik od postpartalne depresije i anksioznosti u odnosu na žene koje su uzimale placebo.

Studija R.F. Slykerman i suradnika, objavljena 2017. godine, koja je proučavala utjecaj primjene probiotika Lactobacillus rhamnosus HN001 na rizik od postpartalne depresije i anksioznosti, bila je dvostruko-slijepa, placebo kontrolirana studija, sa trudnicama koje su primale Lactobacillus rhamnosus HN001 ili placebo od 14-16 tjedana trudnoće pa sve do poroda. Nakon rođenja, majke su praćene tijekom prvih 6 mjeseci.

Rezultati studije pokazali su da su majke koje su primale Lactobacillus rhamnosus HN001 imale značajno manji rizik od razvoja postpartalne depresije i anksioznosti u odnosu na žene koje su primale placebo. Ukupno je nažalost 9,3% majki u placebo skupini razvilo postpartalnu depresiju ili anksioznost, dok je srećom samo 2,6% majki u skupini koje su primale Lactobacillus rhamnosus HN001 razvilo ove poremećaje.

Ova studija pokazala je tako da primjena Lactobacillus rhamnosus HN001 u trudnoći može smanjiti rizik od razvoja postpartalne depresije i anksioznosti kod majki.

Slični rezultati dobiveni su u drugoj studiji koja je proučavala utjecaj primjene ovog probiotika na simptome depresije i anksioznosti u prvom tromjesečju trudnoće. Rezultati su pokazali da je primjena ovog probiotika dovela do značajnog smanjenja simptoma depresije i anksioznosti u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije uzimala probiotik.

Iako su ovi rezultati obećavajući i možemo ih slaviti kao još jednu malu medicinsku pobjedu, uvijek su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila učinkovitost i sigurnost primjene probiotika u trudnoći za prevenciju postpartalne depresije i anksioznosti. Važno je i naglasiti da su depresija i anksioznost složena stanja koje mogu imati različite uzroke i faktore rizika, te je u nekim slučajevima potrebno potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Pročitajte više na gravidon.hr/studije/

A svoj Gravidon A, najkompletniji dodatak prehrani u trudnoći koji u sebi ima probiotik, naručite odmah na >> behappy.hr

Gravidon A Pakovanje Senka