Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Zašto je važno piti željezo u trudnoći?

Home  /  Novosti   /  Zašto je važno piti željezo u trudnoći?
zeljezo u trudnoci

Zašto je važno piti željezo u trudnoći?

Sigurno ste puno puta čitale o anemiji, a zašto je važno piti željezo u trudnoći, donosimo vam u nastavku. Naspram anemije, postoji i mogućnost da željeza imate i više no dovoljno, zato itekako trebate paziti na količinu koju unosite svakodnevno u organizam putem suplemenata

Željezo je izuzetno važan mineral koji igra ključnu ulogu u tijelu, a posebno je važan tijekom trudnoće. Željezo naime pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u tijelu, što je jako važno za normalan rast i razvoj svake bebe. Trudnice ponekad trebaju piti i dodatno željezo jer se količina krvi u njihovom tijelu povećava kako bi se osiguralo adekvatno snabdijevanje bebe kisikom i hranjivim tvarima.

Nedostatak željeza u trudnoći može dovesti do anemije, stanja u kojem tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica za prenošenje kisika u tijelu. Anemija u trudnoći može uzrokovati komplikacije poput preranog poroda, niskog porođajne težine i povećanog rizika za infekcije.

S druge strane, moguće je uzeti previše željeza, a pretjeran unos željeza može biti štetan. Uzimanje previše željeza može dovesti do trovanja željezom, što može uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, oštećenja jetre, a u težim slučajevima može biti životno ugrožavajuće.

Zbog toga se preporučuje da trudnice uzimaju dodatke željeza u inovativnom dodatku prehrani kao što je Gravidon A, a kako bi se osiguralo da imaju dovoljno ovog važnog minerala. Da biste saznale koliko željeza imate u krvi, svakako napravite krvnu sliku i pitajte za pojašnjenje svog liječnika.

Kako željezo jača imunološki sustav trudnice?

Uz sve navedene benefite za mamu i njezinu bebu, željezo igra važnu ulogu i u jačanju imunološkog sustava. Željezo je neophodno za normalno funkcioniranje imunološkog sustava jer pomaže u stvaranju bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija.

Bijele krvne stanice, poput neutrofila, monocita i limfocita, igraju važnu ulogu u borbi protiv bakterija i virusa koji mogu uzrokovati bolesti. Ove stanice koriste željezo kako bi se razmnožavale i borile protiv infekcija. Ako tijelo nema dovoljno željeza, proizvodnja ovih stanica može biti narušena, što može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od infekcija.

Unatoč rizicima, željezo nikada nemojte uzimati kao lijek protiv bolesti. Pretjerani unos željeza može biti štetan i uzrokovati negativne učinke, a željezo se treba uzimati samo u preporučenim dozama. Istodobno, a posebice tijekom trudnoće, održavajte uravnoteženu prehranu kako biste osigurale adekvatan unos željeza i drugih hranjivih tvari koji su važni za imunološki sustav.

U kojim namirnicama ima željeza?

Željezo možete naći u mnogim namirnicama, uključujući:

  • Crveno meso (govedina, janjetina, svinjetina)
  • Pileća prsa
  • Morska hrana (škampi, dagnje, rakovi, tuna)
  • Grahorice (grah, leća, slanutak)
  • Tamnozeleno lisnato povrće (špinat, kelj, blitva)
  • Suho voće (suhe šljive, marelice, datulje)
  • Žitarice obogaćene željezom (kruh, žitarice za doručak)
  • Sjemenke bundeve
  • Tofu

Željezo iz životinjskih izvora bolje se apsorbira od željeza iz biljnih izvora, a ako se pridržavate vegetarijanske ili veganske prehrane, možda će vam trebati dodatni izvori željeza. Na kraju, važno je da uz hranu bogatu željezom, jedete i onu bogatu vitaminom C, poput naranče, limuna, bobičastog voća, paprike i rajčice, jer vitamin C posebno pomaže u apsorpciji željeza.

Svoj Gravidon A, dodatak prehrani kojeg mnogi smatraju najkompletnijim na tržištu kada su u pitanju trudnice, naručite odmah na >> behappy.hr